Apps
Apps til praktiske undersøgelser i naturen
Vi har udviklet og udgivet 2 apps til tablets og smartphones: Dyr i Vand og Dyr i Søen. Den ene er oversat til engelsk: Waterbugs. De to apps giver brugeren mulighed for at måle vandkvaliteten i søer og åer.
Vores apps er under rekonstruktion i forbindelse med et nyt projekt i samarbejde med Biologiforbundet og PortaPlay (maj 2022).
Materialet bygger på principperne i Undersøgelsesbaseret Naturfagsundervisning (UBNU) og støtter eleverne i gruppearbejde og tager dem gennem dataindsamling, analyse, refleksion og præsentation.
De to apps er praktiske redskaber til at gennemføre feltbiologiske undersøgelser i natur/teknologi og biologi, og giver eleverne faglig baggrundsviden, som giver dem indsigt i betydningen af biodiversitet, bæredygtig udvikling og miljøbeskyttelse.
Målgrupper
Grundskolens 4.-10. klasse og de gymnasiale uddannelser. Materialet er også egnet til fritidsaktivitet for familier, spejdere og klubber, som ønsker inspiration til oplevelser i naturen.
4 hovedfunktioner
Et leksikon med billedopslag i scrolleliste. Med et enkelt klik får eleverne mulighed for at fordybe sig i undersøgelsen af dyr og planter, og de får viden om samspillet mellem organismerne og det miljø, de lever i.
Visuelle instruktioner til de praktiske biotop-undersøgelser, sparkeprøve, ketcherprøve, pilleprøve. Der er lister over ekskursionsudstyr og faglig baggrundsviden til lærerne.
Et interaktivt billedopslag, hvor eleverne kan ”vælge” de dyr og planter, de finder og gemme dem i en virtuel spand eller kurv. Der er 52 forskellige dyr i Dyr i Vand og 64 forskellige dyr i Dyr i Søen.
En rapportskabelon, som fører eleverne gennem en beskrivelse af dataindsamling, anvendelse af data, analyse og vurdering af resultater. Rapportskabelonen opfordrer eleverne til at opstille løsningsforslag til de problemer, som de eventuelt afdækker i deres undersøgelse. Eleverne kan kommentere deres arbejde og tage billeder af lokaliteten og omgivelserne. Når undersøgelsen afsluttes, vil eleven få feedback fra app’en:
For Å og vandløb beregnes den økologiske vandkvalitet efter Dansk Vandløbsfaunas Index, DVFI.
For Sø og vandhul beregnes den økologiske kvalitet vurderet efter ”Avarage Score Per Taxon”, ASPT.